Programul de somn la bebelusi
Nu va invinovatiti daca copilul dumneavoastra nu si-a facut inca un program previzibil. Probabil ca ati urmat fiecare sfat pe care l-ati primit, dar lucrurile au evoluat in acest fel.
Nu este vina ta. Au mai fost ai alti parinti in situatia ta, si mai mult ca sigur sunt altii in aceeasi situatie ca si tine acum. Asta nu inseamna ca sunteti mai putin competenti, decat parintii care au copiii cu program.
Cu toate acestea un bebelus de 3 luni poate fi pregatit sa il convingeti spre o rutina regulata, mai ales daca somnul din timpul zilei par sa fie vrand-nevrand, iar noaptea vrea sa stea treaz.
Daca este capabil sa doarma, inseamna ca are nevoie de putin ajutor pentru a grupa acele mici intervale de somn din timpul zilei in unul mai mare, si un somn odihnitor noaptea. Pentru a incuraja un somn regulat si o hranire regulata, ganditi-va la ce face bebe acum:
- a dormit prea mult in timpul zilei, sau refuza sa doarma?
- are hranirea lui in program sau in fiecare zi se face la ore diferite?
- cum reactioneaza atunci cand incercati sa il hraniti sau sa il culcati la intervale de timp regulate?
Incercarea de a prelua controlul asupra programului bebelusului tau poate parea o lupta dificila, mai ales ca el probabil nu este foarte fericit de schimbari.
Bebe probabil ca este mai usor de controlat, cu exceptia orelor de hranire, pentru ca probabil doar ii este foame in momente diferite in fiecare zi.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste somnul, puteti sa ii amanati orele de somn din timpul zilei cu cate 10-15 minute, pana cand eliminati un pui de somn, sau sa ii mutati ora de culcare mai tarziu.
Copilul care pare sa nu doarma, reprezinta o problema speciala pentru parinti. Acesti copii nu par sa se linisteasca pentru mai mult de un pui de somn pe umarul mamei, ceea ce este greu pentru o mama fara pauza.
Timpuri disperate cer masuri disperate. In primul rand, trebuie sa ii aratati bebelusului ca somnul este un lucru frumos pentru el. Asa ca incercati sa il culcati in orice fel puteti, chiar daca asta presupune sa il leganati sau sa il duceti la plimbare cu masina.
Vedeti cat de mult doarme, si lasati-l sa se trezeasca singur. In acest fel, o sa va convingeti ca acest copil chiar are nevoie sa doarma si sa nu e o specie ciudata de copii, care pare ca functioneaza pe baterii!
Puteti face acest lucru, pana cand somnul capata un program. Dumneavoastra ii dezvoltati acest obicei. Bebe se va astepta la el in fiecare zi, la aceeasi ora. Acesta e momentul cand trebuie sa ii mutati ora de somn in patutul lui. P
oate sa faca galagie la inceput, sau poate sa fie ceea ce a asteptat in tot acest timp. Nu renuntati daca plange. Linistiti-l putin, dar lasati-l apoi singur. Asta in cazul in care nu urla din toti plamanii.
Poate parea multa munca pentru a-l convinge pe bebe ca somnul este necesar, dar daca reusiti sa il faceti sa se culce de unul singur in fiecare zi, atunci merita efortul.
Evitati sa il leganati de fiecare data cand il puneti la somn, astfel veti face un obicei din asta, si copilul nu o sa se culce de unul singur prea curand.
Comentarii recente