Pentru ca monitoarele pentru bebelusi sunt o inventie noua, foarte multi parinti se întreaba înainte sa île achizitioneze la ce i-ar putea folosi si daca într-adevar are nevoie de unul.

La cel mai mic nivel, bebe monitor îi ofera parintelui libertatea de a-si rezerva timp si pentru el si de a nu mai fi nevoit sa fie mereu cu un ochi pe patutul copilului.

Bebe Monitoarele au fost clasificate în trei categorii: cele clasice, traditionalele audio bebe monitoare. Scopul acestora este de a atentiona parintele atunci când copilul începe sa plânga, sta într-o pozitie mai putin confortabila sau este nelinistit.

Bebe audio-video monitor este cu un pas înaintea celui clasic, deoarece permite parintelui atât sa îsi auda, cât si sa îsi vada copilul. Acestea sunt constituite dintr-o camera care au atasate un microfon si un receptor cu un miniecran TV si un difuzor.

Cele din urma sunt bebe monitoarele denumite monitoare de respiratie, care au reusit sa mai ia o grija de pe capul parintilor, deoarece sunt setate sa atentioneze atunci când copilul nu mai respira sau are probleme cu respiratia.

Audio Bebe Monitor

Bebe audio monitoarele sunt de asemenea împartite în doua categorii: cele analogice si cele digitale. De multe ori monitorul analogic a întâmpinat probleme, în cazurile în care vecinii detin un asemenea dispozitiv, creându-se interferente.

Dar pe parcurs au aparut modele noi care minimalizeaza problemele cu semnalul, deoarece au mai mult decât un canal de transmisie, dând posibilitatea de a selecta unul care nu se interfereaza.

Este de retinut faptul ca bebe monitor digital este net superior emisiilor radio, iar cele mai avansate folosesc un sistem denumit DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications), care functioneaza pe principiul tehnologiei digitale wireless. DECT este utilizat ca o prescurtare de la standardul de telefonie digitala fara fir.

Monitoarele DECT pot selecta automat un canal dintr-un numar de 120, pentru a elimina caderile de semnal sau interferentele. Din aceasta cauza si pretul acestor monitoare digitale este mai scump.

Sfaturi la cumparare

Ca sa nu va treziti ca vreti sa cumparati un bebe monitor, dar nu stiti dupa ce anume sa va uitati si la ce caracteristici si dotari sa fiti atenti, ar fi bine sa urmati unele sfaturi sau un instructaj care sa va îndrume:

Câteva aspecte la care sa fiti atenti atunci când va uitati dupa un bebe audio monitor:

 • numarul de canale
 • acumulatori
 • sistemul prin care monitorul se ataseaza de o curea speciala, care sa permita parintelui sa se deplaseze oriunde prin casa fara sa îl tina în mâna
 • indicatorul care arata nivelul de zgomot, astfel încât parintele sa fie atentionat si atunci când acesta este dat mai încet
 • indicator de nivel scazut al bateriei
 • mod lumina pe timp de noapte pentru camera copilului
 • emisie pe doua cai: ca sa puteti vorbi cu copilul de la unitatea pe dispozitivul folosit de parinte
 • aparat de masurat temperatura- nu uitati ca temperatura ideala este în jur de 18 grade Celsius

Bebe audio-video monitor

Aceasta inovatie, care a surprins multa lume este bebe audio-video monitor care, într-o traducere scurta, te lasa sa îti vezi si sa îti auzi permanent copilul.

Chiar daca multi nu considera necesar si îsi propun sa petreaca cât mai mult timp alaturi de cel mic, aceasta tehnologie este folositoare pâna si parintilor care sustin ca au timp sa îsi supravegheze copilul.

De ce? Pentru ca un bebe video monitor îsi da posibilitatea sa îti urmaresti copilul si atunci când doarme si sa îl surprinzi ca fie s-a descoperit, fie a ramas într-o pozitie incomoda.

Bebe monitor a devenit util nu doar pentru bebelusi, ci si pentru copiii mai marisori, care tot asa pot fi monitorizati mai usor si atunci când sunt lasati singuri în camera sa se joace.

Suprafata de acoperire a unui astfel de monitor poate fi de multe ori limitata la interiorul locuintei. Daca locuiti la casa aria de emisie poate fi în jur de 30 de metri, însa daca peretii interni ai casei sunt solizi posibilitatea de emisie scade.

Totusi, aceste reguli nu se aplica atunci când va aflati deasupra sau sub camera copilului, deoarece semnalul trebuie sa treaca doar printr-o podea.

Aspecte pe care sa le luati în considerare atunci când cumparati un bebe audio-video monitor:

 • calitatea imaginii care sa permita setarea pe timp de noapte
 • numarul de canale

Bebe monitoare cu senzori

Denumite, de asemenea, monitoare de respiratie, acestea au în componenta suporturi sensibile care se monteaza sub salteaua copilului. În perioada primului an de viata, copiii pot experimenta stiluri neregulate de respiratie sau chiar se pot opri din respirat. Astfel de monitoare pot alerta parintele atunci când respiratia copilului s-a schimbat brusc din cauza unei raceli, a febrei sau a unei alte boli de care sufera.

Monitorul de respiratie continua sa detecteze miscarea copilului si a respiratiei si sa emita un sunet daca nu sesizeaza nicio miscare timp de 20 de secunde sau daca ritmul respirator nu este normal si scade mai jos de 10 respiratii pe minut. Bebe monitor nu suplineste lipsa parintelui, dar îi da posibilitatea de a lua înca o masura de protectie.

La ce sa fii atent când cumperi un bebe monitor cu senzori:

 • certificate- acest monitor este singurul dintre monitoarele folosite în interiorul casei care necesita un certificat de atestare din partea unitatilor medicale si o înregistrare CE ca si o componenta medicala
 • forma saltelei- exista posibilitatea ca din cauza materialului sau a grosimii unor saltele monitorul de respiratie sa nu mai functioneze
 • grosimea saltelei- unele monitoare sunt certificate sa functioneze când o saltea groasa între 12 si 14 centimetri
 • baza saltelei. Bebe monitoarele de respiratie functioneaza mai bine atunci când salteaua este orizontala