Multi medici recomanda intarcarea la aproximativ 1 an, pentru ca nevoia de independenta a bebelusului a crescut, iar beneficiile laptelui matern au scazut.

La unele mame, copiii se opresc singuri din alaptat, incetul cu incetul, pe masura ce devin tot mai interesati de lumea din jur. La alte mame, in schimb, hotarasc ca dupa 9 luni de sarcina si 1 an de alaptat, isi vor corpul inapoi.

Intarcarea poate fi un moment emotional intensm chiar daca stiti deja ca bebelusul tau nu mai este atat de interesat de alaptat.

Renuntarea la alaptat presupune o rupere a legaturii dintre tine si copilul tau, si chiar daca sunteti in mare parte pregatita, poate fi putin trist. Intarcarea presupune faptul ca bebe nu mai este dependent de tine.

Nu il dezvatati pe copil de san prin introducerea sticlei. Va fi doar un alt obicei, de care trebuie sa se rupa. Daca e destul de mare sa tina in mana o canuta, dezvatati-l direct la aceasta.

Cele mai multe mame si copiii lor, reduc alaptarea in mod treptat, pe o perioada de cateva saptamani sau luni. De obicei, alaptarea pe timpul zilei, este prima la care se renunta treptat. Veti observa ca bebe este mai dornic de alaptat inainte de somnul lui de noapte buna.

Acest lucru se datoreaza faptului ca suptul ii calmeaza si ii linisteste pentru o odihna lunga. Renuntarea la alaptatul de seara, inainte de culcare, este probabil ultimul pas in acest proces.

Si aceste mese vor scadea treptat ca si durata, pana cand suptul bebelusului va dura doar cateva minute inainte sa adoarma.

Acesta poate fi un indiciu bun ca este pregatit sa se opreasca de tot din alaptat, si nu are nevoie decat de putina iubire cu mami inainte de culcare.

Nu va opriti din alaptare dintr-o data. Nu numai ca poate fi deranjant pentru copil, dar de asemenea, va poate provoca un disconfort considerabil si creste riscul de a dezvolta o infectie la sani.

O scadere brusca a prolactinei- hormonul care stimuleaza productia de lapte si ridica starea de spirit, poate afecta serios starea ta de spirit, mai ales cand este cuplata cu o anxietate usoara si tristetea, care adesea insotesc procesul de intarcare.

Daca sunteti gata sa renuntati la alaptatul de noapte si nu sunteti impotriva suzetelor, puteti sa ii oferiti una bebelusului. Poate fi tot ce are nevoie, pentru a se pregati pentru somn.

Nu va panicati, daca bebelusul tau pare ca nu e pregatit sa renunte la alaptat. Daca nu e pregatit la 12 luni, poate fi la 13 luni sau 14 luni. Fiti atenta la semnalele lui.

Daca nu renunta la alaptat de unul singur, faceti-o dumneavoastra pentru el. Luati in evidenta cat dureaza alaptarea, si scadeti din durata treptat. Apoi faceti acest lucru si cu alaptarea de seara.

In acest proces de intarcare, sanii tor vor fi umflati si durerosi cateodata, dar acest lucru variaza de la femeie la femeie, si de asemenea, depinde de cat de treptat este facuta intarcarea. Iata cateva sfaturi, care pot ajuta sa atenuati disconfortul:

  • puteti lua o pastila pentru durere
  • puteti sa va mulgeti putin daca este nevoie, dar nu mai mult lapte decat trebuie;
  • reduceti din alimentele sarate, pentru ca acestea incurajeaza retentia de lichide
  • faceti un dus cald; caldura va va calma sanii inflamati
  • purtati un sutien de sustinere, dar asigurati-va ca nu e prea stramt
  • incercati sa beti ceai de salvie, se pare ca contine un ingredient care ajuta la uscarea laptelui matern
  • inveliti-va sanii in frunze de varza cruda, rece de la frigider