Un bebelus care plange ore in sir, la anumite ore ale zilei, fara o cauza evidenta, ar putea avea colici, ceea ce este un nou nivel de nefericire, atat pentru bebelus, cat si pentru tine. Orice parinte care s-a confruntat cu un copil cu colici, va va spune ca este foarte greu.

Asa ca, daca banuiti ca plansul bebelusului dumneavoastra se datoreaza unei alte cauze in afara de foame sau discomfort, aveti simpatia parintilor din intreaga lume.

Colicile sunt definiti vag, ca fiind plansul care dureaza cel putin doua ore, are loc in anumite momente ale zilei, de multe ori seara tarziu, cel putin de trei ori pe saptamana. Acest tipar se stabileste de obicei, in prima luna de viata a bebelusului.

Cauza este necunoscuta. Daca inainte se dadea vina pe sistemul digestiv imatur al bebelusului si gaze, noile teorii afirma ca colicii se datoreaza sistemului nervos imatur al copilului si incapacitatea lui de a opri un mediu iritant.

Oricare ar fi cauza, colicile sunt inofensive pentru copilul dumneavoastra si de obicei dispar pana la sfarsitul lunii a treia de viata

. Cel mai greu este pentru parinti, care trebuie sa le asculte plansetele in fiecare zi sau noapte.

Iata cateva sfaturi, care v-ar putea ajuta sa linistiti un bebelus cu colici:

  • incercati sa il alinati cu zgomot sau vibratii; dati cu aspiratorul, duceti-l la plimbare cu masina, lasati-l in leaganul lui; se pare ca combinatia de zgomot cu vibratii i-a dus pe multi bebelusi cu colici la somn
  • tineti-l cat mai aproape de dumneavoastra; cateodata tot ce are nevoie un bebelus cu colici este mama lui
  • dati-i o suzeta; suptul poate fi linistitor, mai ales pentru un bebelus ale carui simturi sunt mai intense
  • masati-l; poate fi foarte linistitor pentru un bebelus
  • schimbati peisajul; scoateti-l la plimbare sau faceti-i baita; unii copii raspund la schimbari bruste

Cel mai important, daca cineva se ofera sa va ajute, acceptati-i oferta. Ascultarea plansului zi de zi, poate epuiza pana si pe cel mai rabdator parinte. Nu va invinovatiti daca va treziti intinsa pe pat, in timp ce bebe tipa din patutul lui.

Vechea zicala care spune ca cresterea unui copil este una din cele mai grele munci din lume, a fost probabil inventata de cineva care avea un bebelus cu colici.

Colicile pot face ravagii in relatia cu partenerul de viata. Incercati sa discutati aceasta problema si sa va oferiti unul altuia o pauza. O persoana nu ar trebui sa aiba de-a face cu un copil cu colici tot timpul, si este mai bine pentru bebelus sa aiba un parinte cat de cat odihnit.