A avea grija de un copil mic este o bucurie, insa este, de asemenea, una dintre sarcinile cele mai solicitante din punct de vedere fizic si mental pe care si-o poate asuma cineva.

Nevoile bebelusilor nu sunt deloc complicate: trebuie doar sa-i hranesti, sa le schimbi scutecul, sa te joci cu ei,  sa-i speli si sa-i adormi.

Insa a sti cand anume are nevoie copilul de ceva, de ce anume si in ce fel reprezinta o mare provocare! Daca sunteti parinti pentru prima oara, a avea aceasta siguranta poate conta foarte mult, deoarece in loc sa va simtiti coplesiti si poate chiar scosi din minti, descoperiti ca sunteti mai calmi si va simtiti mai confortabil in noul dumneavoastra rol.

Daca vreti sa aveti un bebelus odihnit, vioi si care sa profite la maxim de perioadele in care este treaz, invatati sa-i recunoasteti semnele de oboseala, protejati-i programul de somn, asigurati-va ca doarme necesarul de ore pentru varsta sa, ajutati-l sa dobandeasca obiceiuri sanatoase legate de somn.

Pe de o parte, reprizele de somn din timpul zilei ajuta la cresterea calitatii somnului nocturn, intaresc sistemul imunitar, contribuie la buna functionare a creierului, elibereaza dopamina si ajuta la distribuirea informatiilor in memoria permanenta.

Pe de alta parte, privarea de somn a bebelusilor are consecinte grave.

Ea poate duce la: accidentari, imbolnaviri frecvente, supraponderalitate, tulburarea deficitului de atentie/hiperactivitate si chiar probleme de crestere.

Cu toate ca majoritatea parintilor constientizeaza importanta somnului de peste zi, putini stiu cat trebuie sa doarma copilul lor sau cate ore de activitate trebuie sa aiba acesta inainte de a deveni epuizat.

In prima luna de viata, bebelusii dorm 16, 18 sau chiar mai multe ore intr-o zi, insa nu dorm pe perioade foarte lungi, cea mai lunga perioada de somn putand fi de 3-4 ore si putand avea loc oricand ziua sau noaptea (confuzia zi-noapte). Perioadele de activitate vor fi de: 50 – 60 de minute.

Intre 3 si 5 luni, bebelusii dorm 3-4 ore pe timp de zi, impartite in 3-4 reprize de somn. In aceasta perioada se dezvolta un somn de dimineata: in jurul orelor 9-10 dimineata.

Spre luna a 5-a vor exista numai 3 reprize de somn pe timpul zilei: una dimineata, una dupa-amiaza si una dupa-amiaza tarziu sau seara devreme. Perioadele de activitate: 1 ora si 15 minute – 2 ore maxim.

Desi poate parea surprinzator, cea mai scurta perioada de activitate este de regula dimineata, chiar daca copilul a dormit 10-11-12 ore noaptea! Acest lucru nu este logic, ci biologic!

Intre 6 si 9 luni, bebelusii dorm 2-3 ore pe timp de zi, impartite in 2-3 reprize de somn.

Daca inainte ne concentram pe intervale scurte de activitate pentru a evita extenuarea, acum putem incepe sa folosim ceasul pentru a ajuta copilul sa doarma mai bine. Luna a 9-a este inceputul etapei de autonomie.

Schimbarea majora la aceasta varsta este disparitia celui de-al 3-lea somn din timpul zilei la acei bebelusi care si l-au mentinut dupa varsta de 6 luni. Perioadele de activitate:

  • la 6 luni: 2 ore si 25 minute – 2 ore si 30 minute
  • 7 luni: 2 ore si 45 de minute – 3 ore
  • 8 luni: 3 – 4 ore
  • 9 luni: 3 – 4 ore

Intre 10 si 12 luni, bebelusii dorm 2-3 ore pe timp de zi, impartite in 1-2 reprize de somn. Perioadele de activitate: 3 ore si 30 minute – 4 ore si 30 minute.

Unii bebelusi au perioadele de activitate mai lungi, mai ales daca au trecut deja la 1 singur somn pe timp de zi. Nu presati copilul sa renunte la somnul de dimineata.

Este posibil ca acesta sa se scurteze, dar majoritatea copiilor au nevoie de 2 reprize de somn pe zi pana la varsta de 15-18 luni. Statisticile arata ca un procent mic de copii (17%) dorm doar 1 data  pe zi la aceasta varsta (si anume dupa-masa).

Pentru ei ora de culcare trebuie mutata cu 20-30 de minute mai devreme, caci tind sa fie mai obositi spre sfarsitul zilei. Uneori somnul de dupa-masa este cel care incepe sa dispara, din cauza faptului ca somnul de dimineata este prea lung.

In acest caz puteti muta ora de culcare mult mai devreme si/sau trezi copilul dupa 1 ora-1ora si 30 minute din somnul de dimineata pentru a proteja somnul de dupa-masa.