Bebelusul meu nu are nevoie de somn in timpul zilei

Toti bebelusii au nevoie de somn in timpul zilei, insa numarul reprizelor de somn si durata acestora difera in functie de varsta.

Daca nu ii permiteti bebelusului dumneavoastra sa doarma in timpul zilei, corpul sau va produce hormoni de stimulare care sa combata oboseala, iar seara va veti confrunta cu un bebelus extenuat, morocanos si agitat, caruia ii va lua mai mult timp sa adoarma si se va trezi frecvent pe timpul noptii.

Bebelusii dorm atat cat au nevoie si atunci cand simt nevoia

Din pacate nu este asa! Pe masura ce bebelusul dumneavoastra creste si devine constient, el se va impotrivi somnului pentru a profita de compania dumneavoastra si pentru a observa mediul care il inconjoara.

Bebelusii si somnul se vor respinge ca 2 magneti apropiati unul de celalalt cu acelasi pol. Parintii sunt cei care trebuie sa se asigure ca bebelusul lor doarme atat cat este necesar varstei sale.

Bebelusul meu se trezeste des noaptea din cauza ca ii este foame

Acest lucru poate fi adevarat in primele luni de viata, insa dupa 3-4 luni cea mai comuna cauza a faptului ca bebelusii se trezesc si nu mai pot adormi este aceea ca le lipseste capacitatea de a se linisti singuri, depinzand in totalitate de ajutorul parintilor pentru a readormi.

Un bebelus se trezeste la trecerea dintr-un ciclu de somn in altul, iar cum ciclurile sale de somn sunt scurte, a cate 60 de minute, se va trezi frecvent si va dori sa manance de fiecare data pentru ca acesta este singurul mod in care a fost obisnuit sa adoarma la loc.

Majoritatea problemelor legate de somnul bebelusilor intre 5 si 12 luni se dezvolta si persista din cauza incapacitatii parintilor de a opri incurajarea de obiceiuri gresite legate de somn.

Nereusita bebelusului de a adormi si de a ramane adormit de unul singur este rezultatul direct al nereusitei parintilor de a-i da oportunitatea de a deprinde abilitatea de a se autolinisti.

Nu subestimati capacitatea bebelusilor de a invata de la varsta frageda de cateva luni!

Daca bebelusul mananca cereale cu orez inainte de culcare va dormi mai mult

Exista studii care au demonstrat ca micutii hraniti cu cereale nu au dormit deloc mai mult sau mai bine decat ceilalti.

Aceasta practica s-ar putea dovedi chiar periculoasa daca introducerea cerealelor in meniul celor mici se face prea devreme, caci ar putea conduce la dezvoltarea de alergii. O cauza mai probabila a somnului de slaba calitate este indigestia.

Daca imi culc bebelusul mai tarziu, va dormi mai mult dimineata

Din contra, acest lucru rareori functioneaza si adesea produce o ora de trezire chiar mai matinala decat de obicei. Desi pare absurd, culcarea mai devreme conduce adesea la o trezire mai tarzie

. Cu cat intarziem ora de culcare, nivelul de cortizol (hormon eliberat ca raspuns la stres) din organism creste, facandu-l pe bebelus sa adoarma mai greu, sa se trezeasca frecvent pe parcursul noptii si dimineata mult prea devreme.

Dentitia tulbura somnul de noapte

Acest lucru poate fi adevarat uneori, insa prea multe probleme legate de somn sunt puse in baza dentitiei. Trezirile nocturne intre 6 si 18 luni se datoreaza cu precadere privarii de somn din timpul zilei, stimularii excesive sau programelor de somn anormale.

Problemele legate de somnul bebelusului se vor remedia in timp

Nimic nu se va imbunatati de la sine. Problemele de somn nu dispar ca prin magie.

Este mai usor sa inveti un bebelus mai mare cum sa adoarma de unul singur

Gresit! Cu cat copilul creste, cu atat obiceiurile sale legate de somn vor fi mai greu de schimbat!

Bebelusii alaptati nu pot dormi toata noaptea

Gresit! Nu trebuie sa renuntati la alaptat si sa introduceti laptele praf pentru a va determina bebelusul sa doarma toata noaptea.

La fel cum bebelusul asociaza readormitul cu suptul la san, tot la fel va putea incepe sa asocieze readormitul cu suptul la biberon.

Parerile expertilor legate de varsta la care bebelusii pot dormi toata noaptea fara sa fie alaptati sunt diferite.

Daca Richard Ferber este de parere ca la varsta de 4-5 luni bebelusii nu mai au nevoie de hrana pe timpul noptii, Marc Weissbluth este de parere ca dupa varsta de 9 luni acestia nu mai au nevoie de mese nocturne.

Multi altii considera ca bebelusul poate rezista o noapte intreaga fara hrana abia dupa varsta de 1 an. Fiecare bebelus este unic si numai dumneavoastra ca parinte puteti aprecia corect nevoile sale!