In anii 1950, unul dintre primii cercetatori in domeniul somnului – Nathaniel Kleitman si colegii sai au descoperit ca somnul are 2 stadii diferite:

  • REM (rapid eye movement): somnul in care apare miscarea rapida a ochilor;
  • Non-REM: somnul profund.

 Somnul REM

Cu totii visam in timpul somnului cu miscare rapida a ochilor. In timpul somnului REM, un bebelus poate sa zambeasca, sa se smuceasca, sa faca grimase, sa respire agitat, sa se trezeasca foarte usor.

Somnul non-REM

Stadiul 1: bebelusul devine somnoros si nu mai este foarte atent la mediul inconjurator. Desi ochii ii sunt inchisi, creierul continua sa fie constient de tot ceea ce se intampla in jurul sau.

Stadiul 2: organismul ii functioneaza mai lent, desi este pe jumatate treaz. Privind din afara, stadiile 1 si 2 pot parea similare.

Bebelusul se poate misca, poate deschide si inchide ochii foarte repede, poate sa-si suga degetelul sau sa planga ca raspuns la factori perturbatori.

Stadiile 3 si 4: acestea sunt cele mai profunde si reconfortante stadii ale somnului. Presiunea sanguina scade, respiratia se diminueaza, muschii se relaxeaza, are loc refacerea tesuturilor, a energiei, hormonii sunt eliberati.

In timpul noptii, bebelusii trec frecvent dintr-un stadiu de somn in celalalt. De exemplu, imediat dupa stadiul 4, somnul non-REM se continua cu unul REM si atunci bebelusul se va trezi pentru un moment, uneori si in fiecare noapte la aceeasi ora.

Bebelusul poate sa mormaie, sa se miste si sa deschida ochii pentru a cerceta mediul care il inconjoara.

Aceste treziri partiale, provocate de trecerea dintr-un stadiu de somn in celalalt, sunt normale. Ele reprezinta stadii normale din ciclul somnului. Insa pot genera probleme cand bebelusul nu mai poate sa adoarma la loc!

Mesajul care trebuie retinut este: pe timp de noapte bebelusii se trezesc de la sine si in mod repetat pentru perioade scurte. In primele luni de viata este firesc sa va hraniti bebelusul des, la intervale scurte de timp, atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii.

Insa incepand cu luna a 3-a – a 4-a, daca continuati ca la fiecare trezire nocturna fireasca sa il puneti la san sau sa ii dati biberonul, fara sa folositi si alte metode de linistire care sa-l ajute sa faca trecerea dintr-un stadiu de somn in celalalt, il conditionati fara sa vreti sa asocieze readormitul cu hranitul.

La aceasta varsta, nevoia de hrana nocturna dispare treptat, iar parintii trebuie sa-l insoteasca pe bebelus in aceasta schimbare, altfel ei vor transforma hranirea nocturna intr-un obicei.

Asadar, nu presupuneti in mod automat ca bebelusul se trezeste de fiecare data din cauza ca ii este foame. Din contra, incurajati-l sa se linisteasca si sa adoarma de unul singur.

Daca dobandeste aceasta abilitate atat la ora de culcare, cat si la trezirile nocturne, bebelusul va reusi sa lege somnul si va incepe sa doarma mai bine, mai adanc si neintrerupt pentru perioade tot mai lungi de timp.

Nu uitati, o noapte bine dormita este vitala pentru sanatatea si dezvoltarea copilului dumneavoastra, privarea de somn putand avea consecinte grave!

A-ti invata copilul obiceiuri sanatoase legate de somn poate fi prima sarcina dificila din rolul de parinte, insa acei parinti care reusesc ar trebui sa simta un sentiment de implinire, caci este o sarcina foarte dificila!