Doctorul pediatru Harvey Karp, detinator al bursei Ehrmann Fellowship pentru studiul colicilor si cauzelor plansului la nou-nascuti si autor al cartii Bebelusul meu e cel mai fericit, a elaborat 4 principii cu o importanta cruciala pentru cei care vor sa inteleaga nou-nascutii, sa ii linisteasca si sa ii ajute sa doarma mai mult si mai bine:

  • Lipsa celui de-al 4-lea trimestru
  • Reflexul de calmare
  • Cele 5 trucuri
  • Leacul afectuos

El considera ca bebelusilor le lipseste un al 4-lea trimestru. Atunci cand se nasc, bebelusii sunt imaturi, petrecandu-si mare parte din timp dormind si mancand. Daca nasterea ar fi fost intarziata cu 3 luni, bebelusii s-ar fi nascut capabili sa zambeasca, sa gangureasca, sa se joace.

Nou-nascutii au anumite abilitati care ne arata ca sunt pregatiti sa faca fata lumii, dar cu toate acestea, in primele 3 luni sunt atat de imaturi incat le-ar fi de folos daca ar putea intra din nou in burta mamei ori de cate ori se simt coplesiti.

Asadar noi in calitate de parinti trebuie sa facem tot posibilul ca nou-nascutii sa se simta in largul lor si sa-i inconjuram cu senzatiile de care se bucurau in timp ce se aflau in interiorul uterului.

Imitarea conditiilor din uter ii linisteste pe nou-nascuti. Acolo aveau la dispozitie un spatiu mic, fiind leganati si zgaltiati mare parte din zi.

De asemenea, erau inconjurati de un suierat constant, putin mai puternic decat zgomotul facut de un aspirator.

Imitarea conditiilor din uter ii linisteste pe bebelusi pentru ca simt ca se afla din nou acasa si declanseaza un raspuns neurologic profund: reflexul de linistire.

Desi impulsul de a linisti un copil este instinctiv, abilitatea de a o face trebuie invatata.

Multe dintre metodele traditionale de linistire a bebelusilor esueaza daca nu sunt executate exact. La fel cum doctorul trezeste reflexul genunchiului cu o lovitura de ciocan foarte precisa, reflexul de calmare nu poate fi declansat decat de anumite actiuni foarte precise

. Exista 5 trucuri extrem de eficiente pentru linistirea micutilor care reproduc diferitele caracteristici ale uterului:

  • Infasatul – impachetarea stransa
  • Pe o parte/pe burta – asezarea copilului pe o parte/pe burta
  • Sssssh-itul – un zgomot puternic si neutru
  • Leganatul – miscarea ritmica
  • Suptul – sugerea oricarui obiect, de la mamelon, la deget sau suzeta

Aceste 5 metode sunt extrem de eficiente, dar numai atunci cand sunt executate precis. Cand tehnica nu e corecta, nu au niciun efect.

Fiecare truc in parte poate fi eficient pentru calmarea unui nou-nascut cu o agitatie medie. Este posibil ca un bebelus cuminte sa nu aiba nevoie decat sa fie leganat pentru a se linisti.

Totusi, combinarea tuturor celor 5 trucuri poate declansa un reflex de linistire atat de puternic incat si cei mai agitati nou-nascuti sa se linisteasca. Aceasta suprapunere a trucurilor devine un leac afectuos.

Primul pas catre calmare este infasatul. Apoi urmeaza pozitia pe o parte/pe burta. Aceste doua trucuri il pregatesc pe micut pentru a se linisti.

Infasatul creeaza conditiile succesului prin faptul ca il impiedica sa se loveasca sau sa se autostimuleze. Pozitia pe o parte/pe burta il ajuta pe bebelus sa nu mai aiba senzatia ca va cadea.

Urmatorul pas il reprezinta emiterea unor sunete linistitoare, urmate imediat de leganat. Ambele actiuni il relaxeaza din ce in ce mai mult. In final, suptul reprezinta cireasa de pe tort. Functioneaza cel mai bine dupa ce celelalte trucuri l-au calmat pe bebelus.

Desi pozitia pe o parte/pe burta este cea mai potrivita pentru linistirea unui copil agitat, statul pe spate este singura pozitie in care ar trebui sa doarma bebelusul pentru a reduce riscul aparitiei sindromului mortii subite la sugari (SMSS).

Aceste metode de linistire a nou-nascutilor pot fi folosite cu succes de catre parinti in primele 3 luni de viata, insa dupa acest moment bebelusii vor putea sa se calmeze singuri, prin urmare vor putea fi dezvatati destul de repede de cele 5 trucuri.

La aceasta varsta, pentru a dobandi obiceiuri sanatoase de somn si pentru a beneficia de un somn optim, bebelusii ar trebui pusi in patut in stare de semi-trezie.