Toate femeilor care nasc trec – mai devreme sau mai tarziu – prin fenomenul cunoscut sub denumirea de insomnia postpartum sau insomnia postnatala.

Mai exact, chiar daca bebelusii lor incep sa doarma neintrerupt toata noaptea, ele in schimb nu mai reusesc.

Dintr-o data, mamicile sunt cele care se trezesc de mai multe ori in fiecare noapte si se asteapta sa auda bebelusul trezindu-se sau se tem ca daca readorm nu il vor mai auzi

. Cand intr-un final readorm, ele se trezesc adesea la cele mai usoare zgomote, uneori chiar la „sunete fantoma” care nu sunt reale.

Organismele mamicilor s-au adaptat atat de mult programului de treziri nocturne ale bebelusilor lor, incat vor avea nevoie de saptamani sau chiar luni de zile sa reuseasca sa doarma din nou neintrerupt toata noaptea.

Acest fenomen este normal, iar mamicile au la indemana cateva remedii pentru a invinge insomnia postpartum:

  • Sa scoata din functiune televizoarele, computerele si telefoanele cu cel putin 1 ora inainte de culcare: folosirea aparatelor electronice inainte de culcare afecteaza in mod negativ somnul. Ele stimuleaza activitatea cerebrala, iar lumina de fundal a acestor aparate poate diminua nivelul de melatonina din organism.
  • Sa limiteze aportul de cafeina: mamicile se pot limita la 1 singura bautura cu cafeina pe zi, pe care sa o consume inainte de pranz. Astfel se asigura ca aportul de cafeina este complet eliminat din organism pana la ora de culcare.
  • Sa isi creeze o rutina linistitoare de somn: sa faca o baie, sa citeasca o carte, sa bea un ceai de plante, sa faca orice le ajuta sa se relaxeze. De asemenea, o rutina va semnala creierului ca ora de culcare se apropie, lucru extrem de util pentru un somn de noapte de calitate.
  • Sa foloseasca zgomotele de fond (asa zisele „zgomote albe”): bazaitul continuu al acestora le va ajuta sa se relaxeze si va masca toate micile sunete care le pot impiedica sa doarma noaptea.
  • Sa foloseasca perdele opace sau masca pentru ochi: lumina poate impiedica unele persoane sa doarma. Mamicile care fac parte din aceasta categorie nu trebuie sa ezite sa investeasca in achizitionarea unor perdele opace sau macar a unei masti pentru ochi.
  • Sa incerce tehnici de relaxare a muschilor si sa respire adanc: respiratul usor, adanc si ritmic, precum si intinderea si relaxarea muschilor, le pot ajuta sa se linisteasca si sa se simta somnoroase.
  • Sa solicite ajutorul partenerului: partenerii sau sotii le pot oferi un masaj inainte de culcare pentru a le ajuta sa se relaxeze sau isi pot asuma responsabilitatea de a fi „de serviciu” pe timp de noapte pentru a auzi bebelusul in caz de nevoie. Mamicile pot chiar sa le solicite partenerilor sa stea putina vreme trezi alaturi de ele pentru a nu se simti atat de singure.
  • Sa foloseasca remedii naturiste: levantica si iasomia le pot ajuta pe mamici sa doarma mai bine. La fel si ceaiul de musetel. Suplimentele de magneziu si fier sau anumite alimente precum ciresele, mierea sau laptele incurajeaza de asemenea somnul.
  • Sa nu ezite sa contacteze un doctor daca insomnia este severa si nu poate fi remediata prin metodele anterior mentionate.