Ne place sa dam sfaturi si sa indrumam. E un privilegiu ca ni se cere parerea si iubim sa profitam la maxim de situatie. “Da, iti sta bine”, “Nu, nici nu te gandi sa o incerci” sunt replici comune date in momente de inspiratie fashionista.

Ce se intampla, insa cand aerul tau glamour nu te poate ajuta deloc in rezolvarea problemelor prietenelor tale? Ce faci cand intervine factorul X al divortului?

I think that…

Divorturile n-au fost niciodata punctul tau forte. Urasti conceptul in sine, dar recunosti deliciul regasirii independentei. Asta esti tu. Prietena ta, pe de alta parte, iubeste alte delicii in doi, curand pe cale de disparitie in relatia ei.

Ce sfat sa-i dai? Raspunsurile evazive de genul: „Ce crezi tu ca e mai bine” sau „Fa ce simti” nu o s-o calmeze deloc. Asa ca tu, ca o prietena cu jumatate de norma, stii ca in orice moment ti se va pune mult asteptata intrebare: „Tu ce ai face in locul meu?”.

Ai grija, insa ce raspunzi: esti pe teren minat. Parerea ta personala se transforma brusc intr-un sfat cu directie unica si tu devii astfel cea de-a treia persoana.

Situatia 1: I do!

Te-ai hotarat sa n-o lasi de izbeliste si sa-i marturisesti cat de greu e sa nu ai un sot, sa nu traiesti o poveste si sa fi compatimita de toti ceilalti. Toata lumea are defecte, dar pentru asta s-a inventat compromisul.

E verdictul tau si esti mandra de el. Povestea ta, insa tinde sa prinda radacini in mintea ei si sa capete alte inflorituri.

Reactia 1: Sa zicem ca spiritul tau convingator o face sa te asculte. Initial, motivata de tine, incepe sa creada intr-un alt deznodamant si isi pune tot sufletul pe tava, in speranta unei impacari.

  1. Dupa multe eforturi reuseste si iti multumeste toata viata.
  2. In ciuda tuturor eforturilor nu reuseste si sfarseste prin a te acuza pe tine.

Reactia 2: Poate tu nu ai o asa mare influenta asupra ei si scapi ieftin: decide sa divorteze.

  1. Isi da seama ca e cea mai buna decizie din viata ei si tu iesi automat din tabara prietenelor sfatuitoare.
  2. Regreta la nesfarsit si tu devii peste noapte cea mai de incredere prietena a ei.

Situatia 2: I don’t anymore!

E o tara libera si tu ar trebui sa te simti libera sa te exprimi in voie. Nu aveti 15 ani, ca sa va certati din cauza unui barbat. Si asta o stie si ea. De aceea iti vei lua inima in dinti si ii vei spune: „Divortul e cea mai buna solutie.”

Reactia 1: Viziunea ta obiectiva ii trezeste brusc interesul si decide sa te asculte.

  1. Nu regreta nimic si toate astea ti le datoreaza tie.
  2. Se dovedeste a fi cea mai proasta decizie din viata ei si doar tu esti de vina.

Reactia 2: Vrea sa te asculte, dar ceva ii spune sa nu. Se ghideaza dupa propria constiinta si incearca sa-si salveze casnicia.

  1.   Dupa mici compromisuri si niste reguli bine puse la punct, reuseste. TU , pe de alta parte trebuie sa te multumesti cu tratamentul evaziv si superficial de la inceputuri.
  2.   Abia acum isi da seama ca relatia ei s-a terminat demult. TU te transformi in cea mai buna prietena si sfaturile tale devin legendare.

In toate cazurile, insa, tinzi sa pierzi o mare parte din actuala ta prietena indecisa. Chiar daca ajungi sa te urce pe un piedestral sau sa te ingroape in amintiri, tu vei fi intotdeauna cea care a avut o legatura cu divortul ei.

Poate relatia voastra nu se v-a distruge cu totul , dar esti dispusa sa platesti consecintele unui sfat rau plasat?

Se spune ca indiferent de cati barbati intalnesti in viata, prietenele tale vor fi mereu acolo. Gresit. Exista cazuri cand nici cele mai bune prietene n-ar trebui sa intervina. La urma urmei, e viata ta si nu ele traiesc consecintele.

Divortul nu ar trebui sa fie o tema tabu intre prietene, dar e preferabil sa tinda spre asa ceva. Astfel de decizii trebuiesc luate in particular, fara influente externe.

Se accepta unul, doua sfaturi generale si evazive, insa niciodata un verdict in adevaratul sens al cuvantului.

NU uita, esti pe teren minat.