Atunci cand erai la gradinita, nu voiai sa simti cu adevart ca esti important si ca ai contat? Unii adolescenti si chiar adulti nu stiu exact de inseamana sa fii in jurul unui copil de gradinita si de aceea se simt stingheri in preajma lor. Iata cateva secrete care sa te ajute in viitoarea meserie de educator.

Arata-le interes si grija. Fa lucruri mici care sa-i faca fericiti: plimbari in parc, vorbeste despre ziua lor la gradi, i-ai cu tine atunci cand mergi la cumparaturi, joaca-te cu ei, solicitand permisiunea parintilor, bineinteles.

Ofera-le recompense. Daca incerci sa-i inveti sa numere pana la zece, de exemplu, si dupa munca grea reuseste sa faca bine cerinta data, ofera-le ceva dulce, iar daca nu au indeplinit obiectivul, spune-le ca pot incerca data viitoare, insa recompenseaza-i, de asemenea.

Petrece timp distrandu-te cu ei. Poate ca in pauza puteti juca niste jocuri. Pune-i sa faca ceea ce le-ar place sa faca, iar daca nu stiu, le poti sugera cateva idei. Cantati impreuna cateva cantecele pentru copii. Poti face si tot felul de jocuri pe muzica sau cantecele.

Arata-le respect. Trateaza-i pe ceilalti asa cum doriesti sa fii tratat, poate fi un motto bun pentru amandoi, adulti si copii.

Incerca sa nu folosesti in preajma lor termeni pe care nu i-ar intelege sau expresii si un vocabular cu care nu sunt familiarizati. Fii sincer in preajma copiilor si nu ascunde lucruri de ei. Increderea este un lucru mare pentru toata lumea. Si tine minte: se presupune ca ar trebui sa fii un exemplu.

Nu fa mare lucru din nimic. Atunci cand faci regulile la grupa, pastreaza-le simple si la un nivel minim. Nimeni nu este perfect, iar copiii sunt mult mai probabil sa se dezvolte frumos intr-un mediu in care ei cred ca pot reusi. Daca exista o regula impotriva a orice, de ce sa se mai deranjeze incercand? Ca si educator, trebuie sa decizi ce lucruri conteaza cu adevarat: nu-i rani pe ceilalti, strange dupa tine, nu deranja restul clasei si limiteaza-te la atat. S-ar putea ca unii sa aiba obiceiuri care te deranjeaza, insa asta nu inseamna neparat ca fac ceva gresit. Si ei sunt oameni si nu ar trebui sa fie obligati sa se conformeze in viziunea ta de elevi ai unei gradinite ideale.

Tine minte!

Daca esti un tip coleric si ai probleme in a-ti controla furia, in preajma copiilor, la gradinita, invata cum sa fii mai rabdator.

Si… fii tu insuti, iar copiii te vor indragi. Succes!