Pide, pizza turceasca

Daca esti un fan pizza, sigur nu vei suferi de foame in Turcia. Asta pentru ca bucataria turceasca are propria versiune de pizza, care este la fel de delicioasa si populara ca pizza napoletana, cel putin la ei. Pizza in stil turcesc este denumita pide si reprezinta un fel de paine facuta din aluat dospit, care este apoi turtit cu degetele pentru a-i da o forma de barcuta. Pide provine din regiunea Marii Negre a Turciei si este un exemplu reprezentativ pentru experienta culinara a regiunii. Din fericire, nu trebuie sa calatoresti pana in Turcia pentru a degusta aceata delicatesa locala, putandu-te bucara de ea in mai multe restaurante si orase din regiunea Marii Negre. Sunt pe internet retete pe diverse site-uri care sa te ajute chiar sa o prepari si singur, acasa. Pizza Marii Negre, pide, vine intr-o sumedenie de forme, marimi. Poate fi rotunda, ovala, cu capete ciupite sau foarte lungi si inguste.

Blatul nu numai ca tine ingredientele, dar e delicios si numai bun de rupt in bucati si a unge cu el in branza si unt. Ovala sau alungita, pide are o coaja subtire si marginile sunt pliate peste umplutura pentru a o tine inchisa.

Spre deosebire de omoloaga italiana, pide nu are sos de rosii. Branza este imprastiata direct pe aluat, iar ingredientele variate sunt adugate peste. Printre cele mai comune ingrediente intalnim: felii de salam picant fermentat numit sucuk, bucati de carne de miel fraged, legume cum ar fi rosii, ardei, spanac si chiar oua.

Dar, ce face din pide ceva unic? Totul consta in branza folosita. Pide-ul autentic din regiunea Marii Negre foloseste o varietate deosebita de branza turca, kashar, facuta in orasul de coasta Trabzon. Restaurante din toata tara achizitioneaza aceasta branza pentru a face pide, o branza moale, galbena, cu o aroma usoara. Devine usor fibroasa cand se topeste, dar nu la fel de mult ca si mozzarella. Aceasta branza este cea mai populara, insa versiunile lungi, inguste ale pide contin si alte tipuri de branza si sunt la fel de delicioase. Uneori, in loc de branza, aluatul este presarat cu un amestec de carne de miel sau de vita, legume, ceapa si usturoi copt, intr-un amestec  perfect de gusturi.

Cei mai multi fani ai acestui tip de pizza prefera sa consume delicatesa in restaurant sau prin livrare la domiciliu. Daca doresti sa incerci sa prepari acest fel de mancare acasa, cel mai bine este sa cumperi aluat gata facut. Vei salva astfel o multime de timp si iti vei permite sa te concentrezi asupra ingredientelor pentru umplutura.  Experimenteaza diverse tipuri, cum ar fi carne de vita condimentata, bucati de carne de miel fraged, legume si traditionalul ou.