11 Masuri de siguranta in camera bebelusului
A pregati camera bebelusului este un prilej de bucurie pentru proaspetii parinti. Aici, atat tu, cat si partenerul tau, va veti petrece mare parte din timp cu noul membru al familiei: il veti schimba, ii veti face baita, va veti juca si tot aici cel mic va dormi.
Desi unele cupluri incep sa pregateasca si sa decoreze dormitorul inainte ca micutul sa se nasca, alti parinti prefera sa se ocupe de camera imediat dupa nastere.
Camera bebelusului tau nu trebuie sa te preocupe doar din punct de vedere decorativ, ci si din punct de vedere al masurile de siguranta de care va trebui sa tii cont pentru ca nou-nascutul sa nu fie nicio clipa in pericolul de a se rani sau a se sufoca.
Din aceasta cauza ti-am pregatit un articol despre masurile de siguranta privind patutul bebelusului.
5 reguli privind patutul copilului:
- Inainte de a cumpara patul bebelusului, informeaza-te si asigura-te ca acesta respecta toate normele in vigoare. In afara de a avea un design placut, patutul trebuie sa ii asigure bebelusului atat confortul, cat si siguranta, in timpul somnului. In acelasi timp, patul trebuie sa fie suficient de adanc pentru a fi sigur pentru copilul tau.
- Asigura-te ca distanta dintre fiecare bara din laterala patutului nu este mai mica de 2,5 cm si nu este mai mare de 6,5 cm; O atentie speciala trebuie sa acorzi si vopselelor care au fost folosite in fabricarea patutului. Sunt din ce in ce mai apreciate patuturile care presupun o vopsea ecologica, care nu pune in pericol sanatatea bebelusului. O serie de studii au demonstrat ca unele patuturi utilizeaza vopsea toxica, care poate dauna sanatatii copilului.
- Pozitioneaza patutul bebelusului departe de lumina directa a soarelui, calorifere, geamuri, incalzitoare sau alte surse puternice de caldura. Luand in considerare ca patutul este fabricat fie din lemn, fie din material textil, exista riscul aprinderii in urma unui contact cu o sursa puternica de caldura. Asadar, asigura-te ca in camera copilasului este o temperatura optima, fara a apropia patutul de calorifer, radiator sau geam.
- Nu introdu in patut jucarii, perne sau alte obiecte in primele luni de viata a bebelusului. Cercetarile medicale au demonstrat ca de cand Uniunea Europeana a emis recomandari privind utilizarea obiectelor in patutul bebelusilor, rata cazurilor de Sindromul Mortii Subite la Sugari a scazut simtitor. Asadar, pentru binele bebelusului si pentru a evita sufocarea acestuia, nu introdu in patut astfel de obiecte in primele luni de viata.
- Daca patutul dispune de roti, asigura-te ca acestea sunt blocate in timpul in care copilul este asezat in patut. Rotile pot fi deblocate pentru a legana patul de catre tine sau parterenr sau in cazul in care doresti sa schimbi locatia patului in camera copilului.
4 pasi in alegerea unei lenjerii si saltele de calitate
- Alege pentru copilul tau o saltea de calitate care se simte ferm si este de cel putin 10 cm adancime; in prezent sunt foarte apreciate saltelele din fibra de nuca de cocos care ofera o pozitie adecvata bebelusului
- Asigura-te ca salteaua se potriveste perfect patutului si nu exista spatii libere intre pat si saltea
- Cand copilul se poate aseza in fund, pozitioneaza salteaua astfel incat el nu se poate catara in afara patutului;
- Nu folosi o perna sau o plapuma in interiorul patului.Pentru a dormi in conditii de siguranta, copilul are nevoie de o suprafata perfect plata si ferma, o plapuma l-ar putea incalzi prea tare sau l-ar putea sufoca
- Foloseste lenjerie de pat in straturi.Acest lucru te ajuta pe tine in momentul in care trebuie sa adaugi sau sa scoti un strat pentru a mentine copilul la o temperatura confortabila.
2 masuri de siguranta privind imbracamintea bebelusului in timpul somnului
- Asigura-te ca pijamalele copilului nu sunt prea lungi sau prea stramte. De asemenea, pentru bebelusi pijamalele trebuie sa fie fabricate sin materiale de calitate si naturale precum este bumbacul.
- Alege pijamalele bebelusului in functie de anotimp. Este important sa eviti supraincalzirea bebelusului sau racirea acestuia. Deci, verifica temperatura camerei si in functie de anotimp opteaza pentru un anumit tip de pijama.
Asadar, precum ai putut observa, exista mai multe masuri de siguranta de care ar trebui sa tii cont pentru a-i oferi bebelusului un somn linistit si sigur.
Din pacate, multe cazuri de SMSS (Sindormul Mortii Subite la Sugari) au avut loc in timp ce bebelusul se afla in patut, motiv pentru care te sfatuim sa tii cont de recomandarile anterior prezentate.
Comentarii recente