Cupa menstruala este un produs care poate inlocui cu succes celalalte produse de protectie feminina cum ar fi, tampoanele si absorbantele. Este realizata din silicon medical si are rolul de a colecta lichidul din perioada menstruala.

Inainte de a folosi o cupa menstruala este necesar sa cunoasteti toate caracteristicile acestui produs de igiena intima, avantajele, cat si dezavantajele.

cupa menstruala

Avantajele folosirii cupei menstruale

Exista multe avantaje in ceea ce priveste utilizarea cupei menstruale, avantaje pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza:

 1. Cupa menstruala, odata inserata, nu se va face resimtita in interiorul vaginului, asa cum se intampla in cazul utilizarii tampoanelor. De asemenea, daca vaginul este sanatos, nu va produce niciun fel de iritatii sau eruptii la nivelul acestuia.
 2. Un avantaj mare al cupei menstruale este faptul ca aduna sangele menstrual si nu absoarbe substantele naturale care lubrifiaza vaginul. Este un produs care este, practic, invizibil. Nu va exista nicio teama ca un fir va putea iesi si se va putea observa.
 3. Cupele menstruale sunt mult mai accesibile ca pret decat sunt celelalte produse. Din moment ce este reutilizabila, se va micsora semnificativ cantitatea de deseuri care vor fi aruncate la gunoi. Astfel, amprenta negativa asupra planetei se va reduce extrem de mult.
 4. Cupa menstruala nu produce niciun fel de miros. Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la mirosul jenant care ar putea fi resimtit la un moment dat, deoarece lichidul nu este expus la aer asa cum se intampla in cazul absorbantelor sau chiar si in cazul tampoanelor.
 5. Veti pierde mult mai putin timp cu drumurile, in cazul in care veti utiliza cupa menstruala. Chiar daca veti alege sa inlocuiti cupa menstruala o data la un an, desi este un produs care poate sa fie utilizat chiar si 10 ani, veti face cu 11 drumuri mai putine la farmacie.
 6. Un alt avantaj ar fi acela al timpului mai mare intre schimbari. In cazul tampoanelor si al absorbantelor, este necesar sa schimbati produsul o data la 3-4 ore. In cazul cupei menstruale, timpul se va putea mari pana la 12 ore, asta si in functie de debitul fluxului menstrual. In cazul in care este mai mare, se recomanda sa goliti cupa mai des, mai ales in primele doua zile ale ciclului menstrual.
 7. Cupa menstruala este un produs care este utilizat cu multa usurinta. Cine a folosit tampoane, mai ales acelea care nu au aplicatoare, stie cat poate fi de dificila extragerea si intoducerea lor in interiorul vaginului. In cazul cupei menstruale, lucrurile stau ceva mai bine, pentru ca aceasta este prevazuta cu o tija care ajuta la scoaterea ei cu usurinta. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa o pliati, sa o introduceti in vagin si sa impingeti usor. In cazul in care ati introdus-o corect, nu ii veti simti deloc prezenta.

durere la ciclu

Dezavantajele utilizarii cupei menstruale

Pe langa avantaje, exista si o serie de dezavantaje ale utilizarii cupei menstruale si aceste aspecte le vom prezenta in cele ce urmeaza:

 • In cazul in care nu a fost bine curatata inainte de a fi introdusa, poate provoca iritatii. Un studiu care s-a realizat in 2011 a demonstrat faptul ca femeile care nu obsinuiau sa se spele bine pe maini inainte de a utiliza cupa si nici nu o curatau cum trebuie, isi declansau niste iritatii in interiorul mediului vaginal. Deci, atunci cand umblati cu cupa menstruala, sa aveti grija de igiena personala!
 • Un alt dezavantaj ar fi acela ca nu veti gasi, poate, cu usurinta, marimea potrivita. Cupele au diverse forme, se gasesc in multe modele, dar si marimi in functie de varsta si de abundenta fluxului menstrual. Un alt factor de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi cupa menstruala este daca ai avut nasteri naturale sau nu.
 • Extragerea cupei poate fi ceva mai dificila, mai ales pentru cele care nu au experienta cu acest produs. Chiar daca introducerea ei nu pune probleme, lucrurile pot sta altfel atunci cand este vorba de scoaterea ei. Se recomanda rabdare in ceea ce priveste utilizarea cupei menstruale, cat si in ceea ce priveste invatarea corecta a pasilor care trebuie facuti atunci cand trebuie extrasa.
 • In cazul in care sunteti intr-un loc public si va trebui sa goliti cupa, nu uitati ca va trebui sa o si spalati! Aspectul acesta poate sa vi se para ceva mai jenant; sa fiti nevoita sa spalati cupa in chiuveta unei toalete publice. Ati putea avea la dvs. o sticla cu apa cu care sa o clatiti sau niste servetele dezinfectante cu care sa o stergeti inainte de a o reintroduce.
 • In cazul in care purtati si un sterilet, trebuie sa stiti ca poate interfera cu cupa menstruala. Cel mai indicat lucru pe care il puteti face este sa cereti sfatul unui medic specialist care va va putea oferi cele mai bune sfaturi in acest sens.

Indiferent ce produs va hotarati sa folositi, cel mai bine este sa va informati foarte bine inainte de a face asta! Este necesar sa cunoasteti cat mai multe despre cupa menstruala, pentru a sti la ce sa va asteptati atunci cand o veti folosi!