Daca si tu folosesti o cupa menstruala, nu pot face decat sa te felicit! De ce? Pentru ca ai avut curajul sa faci „schimbarea”, pentru ca ai renuntat la vechile absorbante si tampoane si ca ai vrut sa incerci ceva nou si, da, util!

Prima experienta cu cupa menstruala, o adevarata provocare!

Provocare, in sensul bun! Nu stiu cum a fost la tine insa, eu iti pot spune  cum a fost la mine prima oara cand am folosit-o. Sincer, mi s-a parut destul de interesant obiectul in sine, cat si modul in care trebuie introdus si aici ma refer la pozitia pe care a trebuit sa o adopt.

A fost „funny” la inceput insa, sa stii ca am luat lucrurile foarte in serios, mai ales ca era vorba de a introduce ceva in interiorul vaginului. Poate ca nu a fost confortabil initial, poate ca mi-a dat ceva batai de cap insa, pana la urma, am reusit!

Mi-ar placea sa stiu cum a fost prima ta experienta cu cupa menstruala; daca ai intampinat ceva probleme sau daca a mers „din prima”. Sunt sigura ca ai fost atenta la aspecte precum: sa ai mainile foarte curate; sa fi spalat foarte bine cupa menstruala cu apa si cu sapun, pentru a te asigura ca este dezinfectata.

De ce este importanta ingrijirea cupei menstruale?

Daca iti doresti sa o ai ani multi de acum inainte, este important sa ii acorzi si ei atentie, exact asa cum procedezi in cazul celorlalte obiecte pe care tu le folosesti. De asemenea, daca vrei sa ai un vagin mereu sanatos, va trebui sa o cureti. Cum faci asta corect?

  • Primul pas pe care tu trebuie sa il faci, de fiecare data cand vrei sa o folosesti, este sa o speli foarte bine cu apa calda si cu sapun. Asta este valabil atat inainte, cat si dupa ce o introduci in interiorul vaginului.
  • In cazul in care nu ai sapun, este suficient sa o speli foarte bine cu apa. Sa ai grija ca acele gauri pe care le vezi pe cupa, sa fie foarte bine curatate si destupate si sa nu ramana nicio urma de lichid menstrual.
  • In cazul in care tu nu ai la dispozitie nici apa si nici sapun (se mai intampla), poti sa cureti cupa cu servetele dezinfectante. Sa ai grija sa arunci un pachet in geanta atunci cand esti in perioada „delicata” a lunii;
  • Cupa, la finalul unui ciclu menstrual, trebuie dezinfectata. Tu poti face asta punand cupa intr-un bol cu apa clocotita, lasand sa fiarba timp de 5 minute. Sa ai grija ca ea sa nu atinga fundul oalei, pentru ca exista riscul de a de deforma.
  • De asemenea, tu mai poti sa utilizezi si cuptorul cu microunde. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa pui produsul in dispozitivul sau de sterilizare, in care ai introdus, initial, apa si sa setezi pentru 5-6 minute. Dupa scurgerea timpului, vei lasa sa se raceasca si vei scoate cupa.
  • Cupa menstruala trebuie pastrata in loc racoros si intunecat, intr-un saculet de bumbac sau alt material moale.

Nu trebuie sa iti faci griji in ceea ce priveste rezistenta ei! Cupele menstruale sunt produse din silicon care este considerat un material ce isi mentine proprietatile pentru multi ani.

Insa, asa cum ai vazut, si in cazul ei sunt necesare anumite masuri de ingrijire, daca vrei ca mica ta „investitie” sa ramana la fel ca la inceput si dupa 5 ani de utilizare.

Asadar, ai grija de cupa ta si ea va avea grija de tine in fiecare luna!