Pizza in stil newyorkez

Daca ai fost vreodata la New York, cu siguranta nu ai ratat ocazia de a savura o felie de pizza. NYC este acasa pentru sute de tarabe cu felii, pizzerii si restaurante care servesc pizza intr-o maniera unica si specifica orasului. Stilul feliilor de pizza newyorkeza a evoluat din stilul napolitan adus de imigrantii italieni in America la inceputul anilor 1900. In New York, pizza are felii mari si late, cu o crusta subtire, care este pliabila si in acelasi timp crocanta. In mod traditional, este acoperita cu sos de rosii si mozzarella, cu orice alte ingrediente suplimentare plasate deasupra branzei. Pizza fara topping-uri suplimentare este numita simpla, obisnuita sau cheese. Pizza este, de obicei vanduta la felie, insa si intreaga, avand dimensiuni destul de mari, de obicei peste 45 de centimetri si se taie in opt felii. Cei mai multi achizitioneaza de multe ori o felie pe care o mananca pliata la jumatate, pe drum. Pizza in stil newyorkez este gatita in mod traditional intr-un cuptor cu carbuni, iar daca sunt cateva locuri care inca mai folosesc aceasta metodă, cele mai multe restaurante si pizzerii folosesc in prezent un cuptor pe gaz.

Istoria pizzei in stil newyorkez a inceput odata cu deschiderea primei pizzerii din America, intr-un cartier din Manhattan, unde se serveau felii mari si late. Un angajat, Antonio Totonno Pero, a inceput sa gateasca pizza si sa o vanda in felii mari pentru 5 centi. In 1924, el a plecat de la magazin pentru a-si deschide propria pizzerie in Coney Island. Ambele restaurante foloseau pentru coacere cuptoare incinse cu carbuni si sunt dechise si astazi. Di Fara Pizza, deschisa vreo patruzeci de ani mai tarziu, serveste ceea ce multi considera a fi cea mai buna pizza din New York City, o combinatie intre pizza in stil newyorkez si cea napoletana.

In privinta ingredientelor, aceasta pizza americana are mai multe decat o pizza traditionala italiana. Zaharul si uleiul de masline sunt de obicei adaugate in faina cu gluten a aluatului, alaturi de drojdie si apa, pentru a crea un aluat usor de manevrat si intins. Unii oameni spun ca aroma unica si textura crocanta se produce din cauza mineralelor care se gasesc numai in apa de la robinetele din New York. Sos de rosii fiert, puternic condimentat, este de obicei facut din ulei de masline, conserve de rosii, usturoi, zahar, sare si ierburi precum oregano, busuioc, piper rosu zdrobit, spre deosebire de sos napolitan simplu, facut din rosii crude zdrobite si sare. Branza rasa este intotdeauna mozzarella mai uscata, nu feliile proaspete pe care le vei gasi pe pizza in stil napoletan. Printre condimentele comune care se pun deasupra unei felii de pizza newyorkeze proaspat scoase din cuptor se numara praful de usturoi, piper rosu zdrobit, oregano uscat si parmezan ras.

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *