Joaca este principala indeletnicire a copiilor, iar jucariile reprezinta mijloacele prin care copii invata. Cele mai bune jucarii sunt acelea care stimuleaza copilul, care ii dezvolta creativitatea si care il ajuta sa aiba o concentrare mai buna.

Cu ajutorul jucariilor copiii isi pot crea propria lor lume fantastica in care lucrurile se intampla exact cum isi imagineaza.

In timpul jocului copii deprind noi abilitati  sau le dezvolta pe cele existente, isi definesc individualitatea, si construiesc relatii cu cei din jur. Este distractiv sa inveti prin joaca.

In momentul in care intram intr-un magazin de jucarii ne copleseste varietatea. Cum aleg o jucarie potrivita pentru copilul meu? Care e mai calitativa sau mai putin calitativa? Care jucarie va reusi sa starneasca interesul copilului meu pentru mai mult timp?

Ca parinte am invatat ca o jucarie trebuie sa poata fi folosita in mai multe feluri pentru ca jocul sa fie mereu distractiv. Copii sunt mereu curiosi intr-o continua dezvoltare, iar jucariile alese de noi trebuie sa fie conforme cu etapele de crestere ale copilului.

De asemenea este important ca o jucarie sa poata fi curatata. Copii au obiceiul sa isi ia cu ei oriunde ar merge cate o jucarie. E important sa incurajam aceasta practica, deoarece faptul ca au ceva familiar cu ei le ofera mai multa incredere,le ofera sentimentul “de acasa”.

Copii pot fi incurajati sa faca schimb de jucarii cu alti copii, aceasta practica ajutand copilul sa invete sa socializeze.

Materialele toxice din jucării

Verificati elementele din care sunt fabricate jucariile sa fie non toxice, materialele sa fie rezistente, si sa nu reprezinte un pericol pentru copil. La jucariile muzicale este important sa puteti modifica nivelul de sunet. Jucariile foarte zgomotoase pot afecta auzul copiilor, ei fiind mai sensibili la sunete puternice.

Un mod de a economisi bani, reprezinta alegerea unei jucarii care creste odata cu copilul. Seturile de constructii reprezinta alegerea perfecta, deoarece gradul de complexitate creste odata cu varsta copilului,iar acestea dezvolta creativitatea si gandirea logica.

Jucariile care incurajeaza activitatile fizice ajuta copilul sa descopere modul in care isi poate controla corpul si reprezinta un mod placut de joaca.

Copii adora jucariile care sunt realistic realizate, care seamana cu obiectele reale. Cu cat un copil creste el devine tot mai interesat de treburile adultilor, iar prin jocul cu aceste jucarii copilul face natural diferite lucruri.

Cand cumparam o jucarie nu trebuie neaparat sa luam in considerare sexul copilului. Trebuie sa oferim oportunitatea copiilor sa experimenteze. Lasa-ti fetita sa se joace cu masinute si trenulete si baietelul cu papusi si vase de bucatarie.

Sa nu uitam ca cea mai importanta jucarie pentru copilul nostru suntem noi. Putem petrece cele mai frumoase momente alaturi de copiii nostri, invatandu-i sa descopere lumea inconjuratoare.