De cate ori, ca parinte, nu te-ai aflat in situatia de a face doua lucruri deoadata, sa faci de mancare si sa stuidezi niste hartii, in acelasi timp, si sa fii intrerupt de o mie de ori cu cereri de snacks-uri, cu tipete si varsat apa  sau diverse lucrrui, cu intrebari cu privire la ceea ce mananca veveritele si argumente pentru care norii sunt albastri si frunzele verzi. Si apoi, de cate ori nu ai strigat: gata, nu este voie, iesi de aici, nu ma mai deranja. Privirea lor insa te face sa-ti inghiti imediat cuvintele, care cu siguranta nu au venit din inima, ci doar din creierul tau obosit. Cu totii spunem ceva gresit uneori, lasandu-ne copiii sa se simta raniti, suparati sau confuzi. Nicio scuza nu are acest gen de comportament asa ca citeste mai departe pentru a afla unele dintre cele mai comune greseli verbale pe care mami si tati le fac si care, intr-o forma mai blanda, se regasesc si in gradinite.

Lasa-ma-n pace!

Un parinte care nu-si doreste cel putin ocazional o pauza de la meseria de parinte este un sfant, un martir sau cineva care a uitat de beneficiile reincarcarii. Problema este ca, atunci cand devine un obicei din a spune copiilor: “Nu ma deranja” sau “Sunt ocupat”, poate duce la internalizarea acestui mesaj si vor ajunge sa creada ca nu au de ce sa se oboseasca macar sa mai vorbeasca cu tine, stiindu-te vesnic ocupat. Inca de cand sunt bebelusi, copiii ar trebui sa vada cum parintii isi fac timp pentru ei, iar atunci cand simti ca explodezi de griji si stres, intoarce totul in avantajul tau si spune copilului: mami are un lucru de terminat acum, asa ca am nevoie sa ma ajuti si sa pictezi in liniste, iar cand voi termina vom iesi afara. Fii doar realist in estimarea timpului. Un prescolar nu te va astepta o ora sa-ti termini treaba.

Esti atat de…

Etichetele sunt comenzi pe care cei mici le inregistreaza rapid. Uneori, cei mici ne aud vorbind cu altii: ea este cea mai timida sau ceamai rea. Copiii mici cred tot ceea ce aud, fara indoiala, chiar si atunci cand este vorba despre ei insisi. Astfel incat etichetele negative pot deveni o auto-profetii. Astfel, Tom primeste mesajul ca rautatea este in natura lui. Imprastiata Dana incepe sa se gandeasca la ea in acest fel, subminandu-i increderea. Chiar si etichete care par neutre sau pozitive ca timid sau istet, puse unui copil in mod inadecvat, ii poate seta acestuia astepari inutile. Cele mai grave taie periculos de adanc in sufeletele celor mici. Multi dintre noi, parinti acum, ne amintim cu amar cum propria mama ne-a spus ceva de genul: Esti fara speranta, prost sau lenes. Cel mai indicat ar fi sa lasi deoparte adjectivele privind personalitatea copilului si sa incerci sa explici pe intlelesul lor tot ceea ce vrei ca ei sa stie.