Bebelusii pot fi mici creaturi gazoase. Gazele pot fi cauzate fie de inghitirea bebelusului de aer, sau posibil de ceva ce a mancat o mama care alapteaza. Unii copii au gaze in mod regulat pe tot parcursul zilei, din fericire fara sa ne dam seama.

Dar cateodata, gazele raman blocate in stomacelele lor mici, facandu-i pe bebelusi nefericiti.

Cand gazele devin dureroase pentru bebelusi, nu este de glumit. Copilul dumneavoastra poata sa tipe de durere si sa isi ridice piciorutele la burtica. Trebuie sa incercati sa il calmati, sa-l ajutati sa elibereze gazele, si sa incercati sa preveniti acest lucru pe viitor.

Daca bebelusul dumneavoastra este hranit cu sticluta, incercati sa o schimbati, sau sa ii schimbati macar biberonul sticlei. Este posibil ca biberonul sa fie prea mic, facandu-l pe bebe sa suga aer, cand el doar incearca sa manance.

Incercati sa il tine-ti pe bebe ridicat in timpul hranirii pentru a putea ragai, si din nou dupa ce termina de mancat. Daca nu obtineti o ragaiala sanatoasa, mai incercati.

Este important sa il ajutati pe bebelus sa elimine aceste gaze, pentru a nu-i crea discomfort mai tarziu.

O mama care alapteaza, ar trebui sa tina evidenta regimului ei alimentar pentru cateva zile, si sa incerce sa elimine alimentele care ar putea fi iritante pentru sistemul gastro-intestinal al bebelusului:

  • produse lactate- nu uitati ca nu trebuie sa beti lapte ca sa faceti lapte
  • alimentele condimentate, inclusiv usturoi
  • stimulente, cum este cofeina
  • alimentele care induc gaze, sum sunt broccoli, fasole, sau o dieta bogata in legume

Nu trebuie sa eliminati toate aceste alimente deodata, pentru ca astfel nu veti sti care este cauza. In schimb, eliminati fiecare grup pe rand timp de cateva zile, avand grija sa urmariti reactia bebelusului.

In ciuda eforturilor tale, bebelusului tau poate suferi ocazional de gaze dureroase. Puteti incerca sa il ajutati, aplicand putina presiune pe burtica lui. Daca acest lucru ii cauzeaza si mai mult discomfort, opriti-va imediat. Incercati una din urmatoarele solutii:

  • puneti-l pe spate, pe o suprafata dreapta, si apasati usor pe burtica lui in timp ce i-o masati
  • tineti-l ridicat pe umarul dumneavoastra, si mangaiati-i spatele, la fel cum faceti dupa hranirea lui
  • asezati-l cu fata in jos pe piciorul dumneavoastra si masati-i usor spatele
  • incalziti o sticla cu apa, nu foarte fierbinte, pentru a nu-l arde, si puneti-l pe bebe sa stea cu burtica peste ea, masandu-i usor spatele

In cazul in care nimic nu pare sa functioneze, si acest lucru devine o obisnuinta, contactati medicul pentru indicatii suplimentare.